YAG-LASER Vitreolysis

Frecvent la oftalmolog se adreseaza pacienti cu plângeri referitor la apariția în fața ochilor a opacifierilor flotante sub formă de puncte, "musculite", "viermisori", linii sau alte incluziuni străine care sunt mai vizibile pe fon alb. Aceste opacifieri provoaca discomfort vizual si uneori afecteaza semnificativ viata de zi cu zi a pacientilor. La aproape 80% din paciențiii cu astfel de plângeri se stabileste diagnoza de distructie a corpuli vitros, care în prezent este o problema oftalmologica destul de des intilnita. Distructia de corp vitros- este o dereglare a structurii corpului vitros(care se afla in interiorul globului ocular), ca urmare a unor modificări ale fibrelor de colagen, cu pierderea transparenței și îngroșarea acestora. Cel mai des, acest lucru se întâmplă din cauza îmbătrânirii organismului și este însoțită de distrugerea și lipirea elementelor fragmentare ale corpului vitros în anumite conglomerate.Aceste conglomerate și sunt apreciate ca"musculite", filamente și alte feluri de elemente flotante. Ele sunt vizibile mai ales pe fondul unor suprafețe albe, de exemplu,pe cerul luminos,pe zăpada albă, s.a.Aceste formațiuni parca plutesc lin în timpul miscarii ochilor.Cauzele aparitiei"musculitelor": Distructia corpului vitros poate fi provocata de mai multi factori. După cum sa menționat, cel mai probabil, aceasta se datorează modificărilor legate de vârstă, care au loc după 40-50 de ani,prezența unor tulburări vasculare, endocrine și metabolice, afectiuni si traume oculare,ale capului sau nasului. In plus,o alta cauza poate fi nivelurile ridicate de expunere la substante toxice sau radiații,intoxicatii,boli parazitare și infecțioase.Datorită utilizării pe scară largă a compiuterului,in ultima vreme astfel de plingeri suntdes acuzate si de persoanele mai tinere,care afecteaza vederea normala, provoaca disconfort si cauzeaza încordarea ochilor.Astăzi, cea mai eficienta metoda de tratament opacifierilor flotante este - vitreolysisul. Aceasta este o procedură care cu ajutorul LASER-ului distruge aceste opacifieri,descompunindu-le in particule mai mici,care deja nu incurca la vedere.Vitreolysis - este o metodă sigură și eficientă de tratament a opacifierilor flotante.Avantajele sale: Nu este necesara intervenție chirurgicală; Nu se fac careva incizii,deci fara sângerare și durere; Nu este necesara spitalizarea; Perioadă minimă de recuperare.In clinica noastra vitreolysisul se efectuaza cu laser modern,de inalta precizie a companiei australiene Ellex.

In ce consta procedura de vitreolysis:Interventia se realizează ambulator(pacientul in aceiasi zi poate pleca acasa).Pentru anestezie se picura anestezic local, care nu afectează inima, vasele sangvine si a alte organe interne. Înainte de tratament, pacientului i se picura picaturi pentru dilatarea pupilei.Apoi prin pupila dilatata,prin energia LASER are loc"faramitarea"acelor opacifieri flotante.

Pentru vitreolysis nu e nevoie de a efectua careva incizii. Procedura se petrece fără singerare,iar anestezia locală elimină orice senzație de durere. În timpul interventiei pacientul simte doar atingerea indolora a unei lentile de contact si aude unele clicuri caracteristice functionarii sistemului LASER.