Examinarea regulată a vederii - o garanție a sănătății ochilor

...

Am o vedere bună – pentru ce să pierd timpul pe un control de rutină? Astfel cred majoritatea cetățenilor din țara noastră, fiind ferm convinși că nu are rost să se adreseze la un medic oftalmolog atunci, când nu au dificultăți semnificative cu aparatul vizual.

Iar de cele mai multe ori, anume aceste manifestări minore, des ignorabile, reprezintă primele semne de deteriorare a vederii.

Pleoapele umflate sau înroșirea ochilor la sfârșitul zilei? Vederea încețoșată? Prurit (mâncărime) și senzație de arsură? Cefalee? 

Fiecare din aceste tulburări minore poate fi un semnal de alarmă timpuriu pentru o consultație de urgență la un specialist oftalmolog.

Examinarea regulată a vederii - o garanție a sănătății ochilor

Un examen clinic oftalmologic complet permite medicului să analizeze starea de sănătate oculară - definirea tensiunii intraoculare, evidențierea oricărei schimbări în structurile și transparența a ochiului, analiza modificărilor la nivelul retinei, al nervului optic, ai vaselor retiniene, etc. 

Un specialist bun, încă la stadii incipiente poate diagnostica astfel de afecțiuni oculare, cum ar fi – miopia, cataracta, distrofia retiniană și altele. Aici este foarte important să fie stabilit un tratament promt corespunzător până la agravarea dramatică a situației.  

Acest fapt se datorează utilajului modern, de înaltă precizie, care permite diagnosticarea și aprecierea prognosticului tulburărilor de vedere încă până la apariția primelor simptome.

Prin urmare, în primul rând, e mai bine de efectuat o examinare clinică oftalmologică completă și de asigurat că problemele oculare nu există, decât să nu fie observate primele semne ale afecțiunilor serioase.

Iar în al doilea rând, diagnosticul și profilaxia tulburărilor de vedere se estimează la un preț mult mai scăzut decât un tratament complex costisitor sau o intervenție chirurgicală.

Pentru a alege o instituție medicală unde se poate de efectuat o analiza complexă a vederii, se recomandă adresarea la o Clinică modernă specializată în oftalmologie, dotată cu un echipament necesar performant, de ultimă generație, în cadrul căreia activează medicii profesioniști cu o experiență vastă în domeniu.

Policilinicile de stat, spre regret, de regulă nu dispun de astfel de echipament, necesar pentru diagnosticul complet.  

Dar în cazul când nu sunt deficiențe de vedere, pentru ce e nevoie de adresat la un oftalmolog?

O regulă de aur a medicinei, care susține că – este mult mai simplu de efectuat profilaxia maladiei decât tratamentul, se referă în mod special și la domeniul oftalmologic.

Chiar și atunci când semnele unor afecțiuni oculare nu sunt evidențiate, se recomandă consultul medicului oftalmolog cel puțin odată pe an. O astfel de periodicitatea examinărilor permite depistarea precoce a oricăror schimbări în aparatul vizual.

Această recomandare este foarte importantă mai ales pentru femeile gravide și copii de vârsta școlară. Pentru aceste categorii adresarea la un specialist oftalmolog este strict obligatorie.

Examinarea regulată a vederii - o garanție a sănătății ochilor

Copiilor cu vârsta de până la 7 ani se recomandă examinarea oftalmologică cu o periodicitate de 1-2 ori pe an.   

Examinarea regulată a vederii - o garanție a sănătății ochilor

Consultul regulat la oftalmolog este recomandat și persoanelor cu vârsta cuprinsă între 40-50 de ani, precum și persoanelor cu factori ereditari care influențează vederea, în special celor, ce suferă de glaucom. La acestă vârstă crește considerabil riscul de apariție a simptomelor nu numai de glaucom, dar și a altor afecțiuni oculare, cum ar fi cataractă și distrofia retiniană. Iar adresarea oportună la medic va contribui la evitarea consecințelor grave.

Examinarea complexă oftalmologică este esențială și pentru persoanele cu diabet zaharat și hipertensiunea arterială. Aceste două maladii au un efect nociv ireversibil asupra vederii. Și doar tratamentul corespunzător și supravegherea continuă la medicul oftalmolog reprezintă garanția sănătății ochilor pentru aceste categorii de pacienți.