Când trebuie făcută vizită la oftalmolog cu copilul

...

Specialiștii în oftalmologia pediatrică din întreaga lume trag un semnal de alarmă. Numărul afecțiunilor oculare în rândul copiilor crește într-un ritm alarmant.

Potrivit datelor Asociației Mondiale ai Oftalmologilor, astăzi, fiecare al 10-lea copil în vârsta de până la 3 ani este diagnosticat cu strabism, iar fiecare al 3-lea elev absolvește școala purtând ochelari.

Experții avertizează: - Aceasta e doar începutul.

Cine poartă  răspundere pentru problemele oftalmologice la copii și cum să ”prindem” debutul scăderii vederii la propriul copil, vom încerca să clarificăm în acest articol.

Gadgetul nu este o jucărie potrivită pentru copii.

În opinia medicilor, un impuls extrem de puternic în dezvoltarea „epidemiei” de afecțiuni oculare în rândul copiilor din ultimii decenii a devenit - apariția gadgeturilor.

Deseori ajungem martori unor situații, când în transport public, supermarket sau în centrul medical mămicile într-o clipă ”liniștesc” copiii care plâng cu un videospot sau desene animate de pe un smartphone.  

Un mare pericol în aceste cazuri  îl reprezintă imposibilitatea de fixare a smartphone-ului în mâinele copilului - ecranul permanent se mișcă, iar mușchii oculari al micuțului încă nu sunt pregătiți pentru astfel de exerciții. În rezultat, mușchii oculari sunt suprasolicitați și extrem de încordați, ceea ce doar în câțiva ani poate cauza deficiențe grave a vederii.

Anume din acest motiv, experții în oftalmologie sunt categorici la capitolul interacțiunii copiilor cu vârstă de până la 3 ani cu orice gadget.

Informația de pe internet nu poate da drept expert în oftalmologie pediatrică.

O altă categorie de părinți este cea, care din diferite motive – fie de lipsa de timp sau din motive financiare, refuză să vină la un control medical specializat și se tratează după sfaturi și rețete publicate în spațiul virtual.

Anume aici se adună ”cei mai buni specialiști” care tratează orice afecțiune sută la sută, bazându-se pe proprii experiențe, ”dovedite” de ani buni de toți cunoscuți, rude și prieteni.

Din diferite resurse, ei recomandă remedii absolut miraculoase, comprese, exerciții și chiar preparate medicale!

Opriți-vă! Folosiți internetul cu înțelepciune.

Cum e posibil, fără examinarea și stabilirea diagnosticului de către un medic specialist, să administrați propriului copil picături, spălături cu soluții medicale sau să folosiți unguente oculare recomandate în internet? După astfel de remedii naturiste sau chiar medicale copilul Dvs. poate căpăta un handicap vizual pe restul vieții sau să piardă vederea definitiv.

Oftalmologia pediatrică contemporană dispune de posibilități enorme.

Dar puțini dintre noi cunosc acest lucru! – și acesta este încă un motiv de prezență sporită a afecțiunilor oculare în rândul copiilor.

Deseori, oftalmologii se ciocnesc cu situații, când pacienții vin cu o gândire învechită și cred că: ambliopia nu este o afecțiune gravă și trece de la sine, nistagmusul (mișcarea involuntară a ochilor) nu poate fi tratat, iar strabismul la copii trece odată cu vârsta și nu necesită intervenție. Și sunt doar câteva dintre stereotipurile.   

De aceea, este important să atrageți atenția la următoarele concluzii – ”această afecțiune nu se tratează”, ”nu vă ingrijorați”, ”va trece de la sine” sau ”trece odată cu vârsta”. Cel mai bine e să confirmați aceste presupuneri la o Clinică specializată oftalmologică dotată cu echipament de ultimă generație și specialiști în domeniu. Datorită tehnicii moderne, medicii pot depista instalarea afecțiunilor oculare încă la stadii incipiente, încă până la apariția primelor simptome. Oftalmologii pot monitoriza cu mare precizie evoluția bolii și efectul tratamentului, precum și pot realiza orice intervenție chirurgicală  la un nou nivel calitativ, rapid, sigur, fără durere și cu o garanție maximă de succes.

Părinții sunt cei, care trebuie să-și asume toată responsabilitatea de a veni la timp cu copiii la medicul oftalmolog.

Depistarea deficiențelor de vedere la copil nu întotdeauna este una simplă din mai multe motive. În primul rând, micuțul nu-și dă seama că are o problemă de vedere și, prin urmare, nu poate explica exact ce îl deranjează, sau nu o manifestă deloc.

Iar în al doilea rând, vederea copiilor are funcții compensatorii bune, și când la un ochi apare vreo tulburare, celălalt ochi încearcă s-o „compenseze”. Astfel încât, pe parcursul unei lungi perioade de timp copiii nu-și dau seama că dezvoltă o afecțiune, sau în cazul când este congenitală – se obișnuiesc cu astfel de vedere încă de la naștere.

Medicii Centrului ”Microchirurgia Ochiului” din Chisinau deseori constată situații, când părinții aduc copiii cu afecțiuni oculare demult instalate și dezvoltate, cum ar fi: miopia, hipermetropia, ambliopia (”ochiul leneș”), etc. Desi, toate aceste vicii de refracție pot fi diagnosticate și corectate cu un tratament corespuzător încă la stadii incipiente.

Așadar, puțini părinți cunosc faptul că strabismul la copii este operabil încă de la 5-7 ani, iar unii chiar la vârsta de 10 ani nu acceptă o intervenție chirurgicală, așteptând că va trece odată cu vârsta. Părinții nu se gândesc că acest copil va manifesta nu numai un defect estetic la nivelul ochilor și va deveni obiectul unei derogări, dar mai grav va obține o dereglare a funționării sistemului vizual.

Acești copii văd lumea ca într-o poză sau ca la televizor (imaginea plată), nu pot calcula distanța dintre obiecte, ei se confruntă cu dificultăți în studii și la sport.

Periodicitatea cu care un copil trebiue adus de către părinți la un control oftalmologic.

Aici ”regula de aur” să referă la importanța majoră a vizitelor periodice, copilul este adus la medic nu numai atunci când se instalează vreo afecțiune oculară, ci și la examinare de rutină.

Deoarece mai mult de 50% din deficiențe de vedere ascunse în stadii inpcipiente la copii sunt diagnosticate anume în decursul acestor vizite de rutină.

1) Prima evaluare oftalmologică se realizează micuților încă în maternitate. Dar, de regulă, această examinare nu este ilustrativă. Copilul e încă foarte mic, permenent închide ochii și plânge.

 Prin urmare, medicii recomandă părinților să revină pentru o examinare completă la vârsta de 2-3 luni, când un specialist cu experiență cu ușurință poate identifica afecțiunile eriditare: miopie, hipermetropie, strabism, cataractă, glaucom și astigmatism.

Puțini părinți cunosc, că o mare parte a problemelor oculare se moștenește genetic. Probabilitatea ca un copil va avea o miopie congenitală constituie 50% - în cazul, când un părinte suferă de această afecțiune, și 80% - când ambii părinți poartă ochelari. 

2) Următoarea examinare se recomandă la vârsta de 6 luni.

La această vârstă copilul deja trebuie să urmărească obiectele în mișcare cu ambii ochi și pe aceeași direcție. De asemenea, este important de menționat că pâna la vârsta de 6 luni, unii bebeluși au tendința de a se uita ușor încrucișat. Acest lucru este absolut normal și se datorează imaturității mușchilor ce coordonează mișcările globului ocular. În cazul, când situația persistă pe parcursul următoarelor 2 luni, atunci se va prescrie un tratament corespunzător, uneori chiar și intervenție chirurgicală.

Și nu trebuie să vă fie teamă. Instalarea strabismului este cea mai frecventă cauză de tulburarea a vederii binoculare. Și cu cât aceasta problema va fi rezolvată mai rapid, cu atât creierul mai bine se va adapta la dezvoltarea normală a vederii. Iar metodele moderne și echipamentul performant permit medicilor să efectueze intervenții chirurgicale cu o siguranță maximă și fără durere.

3) Mai departe vizite la oftalmolog trebuie să aibă loc la 1 an, apoi la 2 și la 3 ani.

E cunoscut faptul că sistemul vizual al omului se dezvoltă până la 3 ani. Anume atunci și se evidențiază multe patologii oculare ascunse.

Iar cu o astfel de periodicitate al consultărilor de rutină este aproape imposibil de a scăpa orice afecțiune încă în stadiul incipient. Iar în cazul când copilului nu sunt diagnosticate tulburări de vedere, atunci următorul consult trebuie să fie efectuat nemijlocit înainte de școală.

4) Elevilor li se recomandă inestigații oftalmologice anuale.

La vârsta școlară, problemele cu vedere devin mult mai vizibile: copilul strânge din ochi (mijește ochii), se apropie mai mult de ecranul televizorului, se apleacă spre caiet atunci când scrie iar scrisul de mână devine mai mășcat. Un astfel de comportament poate semnala faptul, că vederea copilului se deteriorează.

Dacă observați astfel de modificări, nu amânați vizita la oftalmolog.

Cu cât problema este identificată mai precoce, cu atât mai ușor ea va fi rezolvată.

Nu așteptați când afecțiunea va trece odată cu vârsta, nu administrați remedii naturiste și nu vă bazați totalmente pe consultări oftalmologice efectuate la școală. Doar un examen specializat complet într-o clinică cu echipament performant de ultimă generație asigură stabilirea unui diagnostic cât mai precis.

Rețineți: misiunea părinților constă în monitorizarea atentă a comportamentului copiilor săi, iar la orice modificare să apeleze de urgență la specialiști cu experiență în domeniu.

Nu comiteți greșeala, pe care o fac majoritatea părinților -  după o singură vizită la medic se consolează de faptul că la moment copilul are o vedere bună și nu se mai prezintă la ulterioare examinări de rutină.

Mai bine în fiecare an să vă convingeți că vederea copilului nu se deteriorează, decât să rătați debutul unei afecțiuni oculare.

În Centrul Oftalmologic ”Microchirurgia Ochiului” puteți beneficia de un consult specializat la medic oftalmolog și de o examinare completă a vederii pentru întreaga familie în orice zi lucrătoare. De asemenea puteți primi un ajutor calificat și rapid în cazuri de urgență oftalmologică și un tratament corespunzător și eficient.