Miopia

Ce este miopia?

Miopia este o tulburare a vederii atunci cînd omul vede bine obiectele de aproape, și mai rău  cele  aflate în  depărtare. Miopia este foarte răspîndită, se întîlneşte atît la copii, cît şi la adulţi. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii 800 milioane de oameni de pe planeta noastră suferă de miopie.

În cazul miopiei, razele de lumină se focusează înaintea retinei, si imaginea devine neclară şi ştearsă. Acest lucru se întîmplă din două motive:

  • Corneea şi cristalinul ochiului reflectă prea puternic razele solare;
    • În timpul creşterii, ochiul se alungeşte excesiv şi retina se îndepărtează de focarul amplasat în mod obişnuit. Lungimea normală a ochiului  unui adult constituie 23-24 mm, iar în cazul miopiei lungimea poate ajunge la 30 mm şi mai mult. Alungirea ochiului la fiecare milimetru duce la creşterea miopiei cu 3 dioptrii.   

Simptomele miopiei:     

De regulă, miopia se dezvoltă încă din copilărie şi devine remarcată în anii de şcoală. Copiii încep să vadă mai slab obiectele depărtate. La încercarea de a vedea mai bine obiectele depărtate persoanele cu miopie deseori  mijesc ochii.

Pentru a îmbunătăţi vederea persoanele cu miopie sunt nevoite să poarte lentile de contact sau ochelari dotaţi cu lentile «minus». Deseori aceste persoane sunt nevoite să schimbe frecvent lentilele pentru ochelari din cauza înrăutăţirii vederii. Este necesar de ştiut că ochelarii sau lentilele de contact nu sunt în stare să oprească evoluţia miopiei, acestea doar corectează refracţia luminii. Dacă vederea se înrăutăţeşte, iar ochelarii trebuie schimbaţi cu alți  mai puternici, asta înseamnă că miopia progresează. Aceasta se întîmplă din cauza alungirii continue a globului ocular.

Miopia progresivă nu este un defect inofensiv a vederii, care poate fi înlăturat cu ajutorul ochelarilor, dar este o boală cu consecinţe grave.

Alungirea globului ocular duce la întinderea şi subţierea membranelor interne ale ochiului, are loc tulburarea alimentării retinei ochiului, se reduce acuitatea vizuală. Retina pe alocuri se „destramă”, apar defecte  retiniene şi ca urmare se poate produce dezlipirea retinei. Dezlipirea retinei este cea mai gravă complicaţie produsă de miopie, cînd are loc reducerea considerabilă a vederii pînă la orbire

Tratamentul:

Medicii deosebesc următoarele direcţii principale de tratare a miopiei:

  • Stoparea alungirii patologice a ochiului;
  • Prevenirea apariţiei unor posibile complicaţii produse de miopie;
  • Corecţia refracţiei ochiului miop cu renunţarea, după posibilităţi, la purtarea ochelarilor  şi a lentilelor de contact.

 

Stoparea alungirii ochiului:

Intervenţiile de scleroplastie pot contribui la stoparea alungirii ochiului. În timpul efectuării unei asemenea intervenţii, după globul ocular se introduc fîşii din materiale biologice care asemeni unui bandaj înfăşoară ochiul şi nu-i permite acestuia să se alungească, totodată se îmbunătăţeşte circulaţia sangvină  şi alimentarea tuturor structurilor ochiului.

Intervenţiile de scleroplastie pot fi efectuate ambulator, durata lor poate varia de la 5 pînă la 15 minute.   

În prezent, în unele cazuri se efectuează o intervenţie simplificată, care a fost numită „colagenoplastie”. Avantajele acestui tip de intervenţie constă în faptul, că materialul biologic (colagenul) este introdus sub formă de suspensie după globul ocular, cu ajutorul unei seringi. Colagenul stimulează celulele specializate care se găsesc în sclera ochiului şi produc un nou ţesut conjunctiv care împiedică  sclera să se întindă şi mai mult, iar ochiul să nu se mai alungească.

Pentru a preveni apariţia unor complicaţii, în afară de scleroplastie se efectuează şi tratamentul cu laser. Energia laser „sudează” retina la membrana vasculară în locurile unde se ţine mai slab şi în jurul detașărilor  retinei, prevenind astfel apariţia celei mai grave complicaţii produse de miopie - dezlipirea retinei.          

Pînă la vîrsta de 18 ani Dumneavoastră sunteţi obligat să consultaţi medicul cel puţin o dată în an. Medicul va monitoriza procesul de evoluţie a bolii, efectuînd  modificările necesare în procesul tratamentului. Măsurarea lungimii ochiului în cabinetul de diagnosticare, prin ultrasunete, este indicele de bază care determină  progresia miopiei. Pentru a corecta vederea Dumneavoastră, trebuie să purtaţi ochelari sau lentile de contact, pe care le puteţi alege în salonul de optică. După atingerea vîrstei de 18 ani, cu condiţia că alungirea patologică a ochiului a fost stopată şi profilaxia complicaţiilor concomitente a fost efectuată, Vi se poate propune corecţia cu laser a vederii și  renunţarea pentru totdeauna la ochelari sau  lentile de contact.