Cursul de stimulare (VCKuser)
„VCKuser” reprezintă un complex de utilaj şi programe care include 16 regimuri de tratare şi diagnosticare .
La etapa actuală acesta este unicul mijloc în lume specializat, complex şi personalizat, destinat pentru tratarea unui şir de afecţiuni oftalmologice grave şi pentru protecţia sănătăţii ochilor la persoanele care permanent suprasolicită vederea.
Cursul de stimulare (VCKuser) este recomandat în cazul următoarelor afecţiuni:
- Acuze de astenopie, spasm al acomodarii, oboseala vizuală.
- Miopie incipientă, medie, înaltă (formă progresivă).
- Presbitism incipient, mediu, înalt
- Strabism.
- Ambliopie.
- Distrofie corioretiniană primară şi secundară (acuitatea vizuală >0,05).
- Neurită ascendentă şi descendentă a nervului optic (în faza de remisie).
- Colobom al discului nervului optic şi a coroidei.
10. Atrofie parţială a nervului optic (acuitatea vizuală > 0,05).
LISTA PROGRAMELOR profilacticeŞI TERAPEUTICE CARE FAC PARTE DIN COMPLEX:
Regimul de stimulare magnetică, stimulare laser, electrostimulare şi fotostimulare sunt destinate pentru stimularea adecvată a mecanismelor recepţiei vizuale, fapt ce contribuie la restabilirea funcţiilor afectate ale ochiului.
Ce este STIMULAREA MAGNETICĂ?
În ultimii 30 de ani o aplicare tot mai largă în oftalmologie o capătă o nouă metodă fizioterapeutică de perspectivă - metoda terapiei magnetice.
Cercetările realizate în diferite domenii ale medicinii şi biologiei au demonstrat că cîmpurile magnetice posedă o accentuată acţiune antiinflamatoare, analgezică şi antiedematoasă. S-a demonstrat de asemenea faptul că terapia magnetică contribuie la îmbunătăţirea troficii, accelerarea proceselor de regenerare a ţesuturilor, epitelizarea suprafeţelor ulceroase, la cicatrizarea mai rapidă a rănilor.
În baza cercetărtilor realizate s-a stabilit de asemenea că cîmpurile magnetice contribuie la o resorbţie mai intensă a edemului retinei şi a hemoragiilor retiniene ale ochiului. Încă cu ceva timp în urmă s-a observat acţiunea cîmpului magnetic asupra microcirculaţiei şi reactivităţii vaselor sanguine. Sub acţiunea cîmpului magnetic se normalizează elasticitatea şi tonusul vaselor sanguine, viteza fluxului sanguin în vase, se măreşte diametrul vaselor capilare.
Ce este „STIMULAREA LASER”?
La sfîrşitul anilor şaptezeci în oftalmologie a început să se constituie în principiu o nouă direcţie – aplicarea iradierii cu laser de intensitate joasă – terapia laser (stimularea laser).
Îmbunătăţirea microcirculaţiei sîngelui este una din cele mai importante proprietăţi ale iradierii cu laser de intensitate joasă. Un aspect nu mai puţin important al iradierii cu laser de intensitate joasă este şi stimularea circulaţiei linfatice pe contul formării în ochi a unor noi căi corioretiniene de microcirculaţie, ceea ce duce, în cele din urmă, la intensificarea metabolismului în cadrul retinei.
Ce este „ELECTROSTIMULAREA”?
Electrostimularea intră organic în structura tratamentului afecţiunilor oculare şi presupune acţiunea prin intermediul unor impulsuri de curent electric de intensitate joasă asupra structurii şi consecutivitatea acţiunii asupra aparatului senzorial şi cel neuro-muscular al ochiului.
Ce este „FOTOSTIMULAREA”?
Acţionînd asupra regiunii centrale a retinei ochiului cu ajutorul impulsurilor de lumină, de diferite lungimi de undă cu o frecvenţă bine determinată, fotonii de lumină, atunci cînd ating fotoreceptorii retinei, stimulează procesele fotochimice, care au loc în straturile multinivelare ale acesteia, și activizează procesul de activitate al analizatorului vizual în întregime: retina-nervul optic-creierul.
Ce este „RELAXAREA”?
Relaxarea este exersarea procesului de acomodare (acomodarea reprezintă adaptarea ochiului pentru vederea clară a obiectelor la diferite distanţe prin intermediul modificării puterii de refracţie a mediilor optice ale acestuia (în special a cristalinului). Programul reprezintă un dispozitiv optic de exersare, folosit pentru antrenarea muşchiului ciliar al ochiului.
Ce este „STRABISMUL (tratamentul)”?
Strabismul (tratamentul) este un program destinat pentru tratamentul strabismului prin metoda efectuării unor exerciţii ortoptice, orientate spre dezvoltarea fuziei şi restabilirii vederii binoculare.
La ce rezultate ne putem aştepta după efectuarea cursului de stimulare:
În cazul efectuării regulate a stimulării se observă în dinamică:
- stoparea evoluţiei miopiei, îmbunătăţirea microcirculaţiei sîngelui în vasele sanguine care „alimentează ochiul”, eliminarea spasmului de acomodare, în unele cazuri se înregistrează creşterea acuităţii vizuale cu 5-20% fără corectare şi cu corectarea vederii.
- în cazul presbitismului (hipermetropia) dispar acuzele de astenopie, de oboseală vizuală, se înregistrează creşterea acuităţii vizuale cu 5-20% fără corectare şi cu corectarea vederii.
- în cazul ambliopiei se înregistrează creşterea acuităţii vizuale cu 5-20% fără corectare şi cu corectarea vederii.
Cît de frecvent se recomandă de urmat cursul de stimulare vizuală?
Pacienţilor cu vîrsta de pînă la 18 ani, li se recomandă să urmeze cursul de stimulare vizuală de două ori pe an, în unele cazuri de 3-4 ori pe an (la recomandarea medicului).
După vîrsta de 18 ani, pacientului i se poate recomanda corectarea vederii cu laser.
Urmarea cu regularitate a cursului de stimulare a vederii, contribuie la obţinerea unor rezultate mai bune după efectuarea corecției cu laser.
Stimularea vizuală se efectuează la una şi aceeaşi oră, în decurs de 10 zile. Se permite urmarea cursului de stimulare vizuală în decurs de 5 zile de două ori pe zi cu un interval de cel puţin 6 ore între proceduri.
Durata stimulării vizuale constituie în mediu 30-40 de minute.
Control în dinamică la a 10-14-a zi după încheierea stimulării vizuale.