Cataractă

CE ESTE CATARACTA?

Cataracta – cuvânt de origine greacă, care se traduce ca „cascadă”. Această alegorie este asociată cu noțiunea de pieliță tulbure, care închide pupila în formă de perdea de apă. Cristalinul ochiului este o lentilă transparentă. Tulburarea cristalinului, care duce la scăderea, iar în absența intervenției chirurgicale – la pierderea vederii, se numește cataractă.

Deseori cataracta apare ca rezultat al modificării vârstnice al organismului

(poate apărea deja la vârsta de 45 de ani și este un proces natural pentru om).

Deși motivele apariției acestei boli pot fi:

• predispoziție genetică

• traume ale ochiului (mecanice, chimice ș.a.)

• condiții nefavorabile ecologice

• diferite afecțiuni ale ochiului (glaucom, miopie de grad înalt ș.a.)

• afecțiuni endocrine (diabet zaharat, avitaminoză, tulburări metabolice)

• administrarea de lungă durată a preparatelor medicamentoase

• fumatul

• și multe altele

Cataracta poate să se dezvolte și în copilărie, în așa caz ea se numește congenitală.

VÂRSTA ȘI FRECVENȚA APARIȚIEI CATARACTEI:

 VÂRSTA, ANI  SIMPTOME INIȚIALE ALE CATARACTEI,%  CATARACTA MATURA DEZVOLTATĂ, %
 55-64  40  5
 65-74 70  18 
75-84  90  50 

 

SIMPTOMELE AFECȚIUNII. 

În dependență de dimensiune și amplasarea locului de tulburarea cristalinului. Puteți să observați, sau dimpotrivă, nici să nu bănuiți că la Dvs. se dezvoltă cataracta, de aceea este important ca periodic să treceți dispensarizare examinarea întreagă a organismului).

Dacă cataracta se află la periferia cristalinului, atunci subiectiv nu veți simți nici o schimbare în vedere. Cu cât mai aproape de centrul cristalinului este tulburarea, cu atât mai serioase devin problemele cu vederea. 

Veți atrage atenția la faptul, că obiectele împrejurul Dvs. nu sunt clar vizibile, cu contururi șterse, mai ales la lumina puternică. Uneori imaginea se dublează. Alteori apare fotofobia. Un ochi poate vedea mai bine, decât celălalt. Pupila, care de obicei este neagră, poate să se înălbească sau să aibă o nuanță gălbuie

DIAGNOSTICARE.

Adresați-vă neapărat la medic! Numai un specialist poate determina, dacă aveți cataractă. Examinarea este absolut fără durere. În centrul Microchirurgiei ochiului medicul vă examinează cu ajutorul unui echipament special, analizează ochii și determină tipul, forma și locul modificărilor în cristalin.
În timpul diagnosticării de asemenea vi se determină acuitatea vizuală, se măsoară presiunea intraoculară, se examinează câmpul vizual, se îndeplinesc
examinări cu ultrasunet și electrofiziologice a retinei. Deseori cataracta apare ca rezultat al modificării vârstnice al organismului (poate apărea deja la vârsta de 45 de ani și este un proces natural pentru om).
 

TRATAMENT.

Unica metodă de tratament a cataractei este înlăturarea cristalinului tulbur chirurgical și înlocuirea acestuia cu o lentilă intraoculară artificială (LIA). Nu sperați că diferite picături, ochelari speciali, dieta sau exerciții Vă vor ajuta sa scăpați de această afecțiune.



Astăzi metodica operației este cercetată amănunțit, medicii dispun de tehnica cea mai performantă și în marea majoritate a cazurilor operația dă un rezultat pozitiv. Durata operației este de 10-15 minute. Nu vă îngrijorați, aveți încredere în medicul Dumneavoastră. După operație vă veți putea întoarce la viața normala: să lucrați, să citiți, să priviți televizorul etc. Din păcate, dacă aveți afecțiuni însoțitoare ale nervului optic sau ale retinei, efectul operației poate fi redus.

În perioada pregătirii pentru operație, cu câteva zile înainte, se administrează analize obișnuite. Cheia unui tratament de succes este lipsa unor procese
inflamatorii acute și agravarea bolilor cronice.

În ziua operației: dimineața vi se picură în ochi picături, care vă dilată pupila. De asemenea e posibil să vi se administreze un calmant ușor pentru a vă relaxa.
Înlăturarea cataractei se realizează în sala de operație sub microscop. În timpul operației chirurgii vor înlocui cristalinul Dumneavoastră tulbure pe unul
calitativ, sigur și perfect.

În centrul „Microchirurgia ochiului” se folosesc cele mai contemporane metode de înlăturare a cataractei: facoemulsificarea (mărunțirea cristalinului tulbure cu ajutorul aparatului de ultrasunet - facoemulsificatorului) urmată de aspirarea fragmentelor cristalinului și implantul lentilei foldabile intraoculare artificiale, în care incizia de operare este atât de mică încât nu este necesar să se coase. El se ermetizează singur. În alte metode, care necesită o incizie de mai mult decât 3,0 mm, ea se coase cu o ață specială hiperfină.

CRISTALINE ARTIFICIALE PENTRU OCHII DUMNEAVOASTRĂ.

Lentila intraoculară (cristalinul artificial) se compune din partea optică și elemente de susținere, care o mențin în ochi într-o poziție corectă și stabilă.
După proprietățile sale optice Lentila Intraoculară se aseamănă cu cristalinul natural, ea este foarte sigură și poate să persiste în ochi toată viața.

Există multe tipuri de lentile intraoculare (sferice, asferice, multifocale, torice ș.a.). Medicul curant vă va selecta cristalinul artificial pentru Dvs.

Puterea optică a lentilei se calculează individual pentru fiecare pacient și depinde de caracteristicile ochiului Dumneavoastră. Pentru calcularea LIA în clinica noastră se folosește un aparat de nouă generație IOL-Master 700, care permite nu numai să măsurăm, ci și să vizualizăm structurile măsurate: retina, cristalinul, macula.

Folosind tehnologia SweptSource OCT, IOL-Master 700 dă posibilitatea de a primi rezultate mai precise a măsurărilor și, prin această, previne greșelile
refractive după implantarea LIA.

Mai mult decât atât, medicul ia în considerare specificul meseriei Dumneavoastră și condițiile sociale. Dacă conduceți mașina, sunteți pasionat de vânătoare sau sport în general, vi se va alege o astfel de lentilă, ca să nu fie nevoie de ochelari, când apare necesitatea de a privi în depărtare.

În cazul în care sunteți nevoit să citiți și scrieți mult, cristalinul artificial vă va scuti de ochelari. În cazuri foarte rare, având o patologie severă aferentă a ochiului, medicul poate lua decizia despre inoportunitatea implantării lentilei intraoculare

OPERAȚIA DE ÎNLĂTURARE A CATARACTEI SE CONSIDERĂ DE CĂTRE ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII UNICA OPERAȚIE DINTRE TOATE INTERVENȚIILE CHIRURGICALE CARE REABILITEAZĂ COMPLET. CARE ESTE REZULTATUL DUPĂ OPERAȚIE?

În practica mondială rezultatul după implantarea lentilei intraoculare se consideră pozitiv, dacă acuitatea vizuală este mai mare decât 0,5.

Există o statistică pentru care au fost analizate rezultatele a mai mult de 300 000 cazuri de chirurgie a cataractei în diferite țări europene. Cercetătorii au descoperit că după operație acuitatea vizuală cu corecție la 61,3% a fost de 1,0 și mai înaltă. În așa fel, după implantarea lentilei artificiale omul va vedea cu mult bine, decât înainte de tratament.

De asemenea, s-a depistat că acuitatea vizuală mai joasă de 0,5 după operație poate fi atinsă dacă:

- Pacientul are deja o patologie oculară aferentă;
Pacientul are complicații ale cataractei.

În acest caz, prognoza văzului după operație este cu bună știință mai rea, decât în cazul cataractelor standarde fără complicații.

PERIOADA POSTOPERATORIE.

În ziua externării ar fi rezonabil de a ruga rudele să vă ajute să ajungeți acasă;
În primele zile după operație, obiectele dimprejur pot să para puțin alterate. Acest lucru se întâmplă pentru că pupila este dilatată și, în unele cazuri, pe ochi rămân cusături. Când pupila se va micșora, văzul se va îmbunătăți, iar peste câteva săptămâni după operație, vederea Dumneavoastră se va restabili complet.
În cazuri foarte rare capsula cristalinului înlăturat poate să se tulbure peste ceva timp după operație. Pacientul poate simți o slabă înrăutățire a vederii la ochiul operat. Așa fel de fenomen se numește cataractă secundară. Nu există motive de a vă face griji: după executarea unei proceduri corespunzătoare folosind laserul, vederea se recuperează peste câteva ore.