CE REPREZINTĂ CATARACTA ȘI CUM SE TRATEAZĂ?

...

Cataracta este un cuvânt de origine greacă, care se traduce ca „cascadă”. Această alegorie este asociată cu noțiunea de pieliță tulbure, care acoperă pupila ca o perdea de apă. Aceasta este o definiție cât se poate de detaliată a unei boli oculare frecvente, care, de regulă, apare la persoanele cu vârsta de peste 55 ani, dar uneori și la copii.

Cataracta reprezintă tulburarea cristalinului, a acelei părți a ochiului, care este responsabilă de focalizarea razelor de lumină și crearea unei imagini clare. Cristalinul se află într-o pungă specială numită capsulă. Pe măsură ce celulele bătrâne ale cristalinului mor, acestea se acumulează în capsulă și rezultă o tulburare, care face ca imaginea să fie ștearsă și încețoșată. Și, de regulă, cataracta este o consecință naturală a procesului de îmbătrânire.

În afară de aceasta, în fața ochilor poate apărea o senzație de pâlpâire de dungi și pete sau o strălucire orbitoare în jurul obiectelor aflate în lumină. De asemenea, pot apărea dificultăți în citirea caracterelor de dimensiune mică și în timpul cusutului. Pe măsură ce cataracta se dezvoltă (are loc așa-numita „maturizare”), culoarea pupilei se schimbă din negru în alb.

Cataracta este o boală foarte frecventă, fiind prima cauză a scăderii nivelului vederii la persoanele cu vârsta de peste 55 ani. În afară de cataracta legată de vârstă, tulburarea cristalinului poate apărea și în urma traumatismelor, deteriorărilor cauzate de anumite tipuri de radiații, utilizării anumitor medicamente, bolilor frecvente, precum diabetul, miotonia și a celor oculare, cum ar fi glaucomul, miopia și altele.

Deși cataracta este considerată o boală legată de vârstă, se întâlnește și o formă specială a acestei boli, care reprezintă o deficiență de vedere la copii - cataracta congenitală.

Simptomele cataractei

  • Înrăutățirea treptată a vederii la unul sau ambii ochi, de parcă în fața ochilor apare o peliculă, o sticlă aburită sau ceață;
  • Apariția sau creșterea gradului de miopie, dacă cataracta are legătură directă cu tulburarea centrului cristalinului - nucleul acestuia;
  • Bătrânețea sau prezența în trecut a unor factori, care au contribuit la apariția tulburării în cristalinul ochiului;
  • Tulburarea cristalinului este descoperită de către medic la examinarea ochiului cu lampa cu fantă;

Diagnosticarea cataractei

Detectarea cataractei este o procedură relativ simplă. Aceasta este descoperită printr-o examinare standard a ochilor cu ajutorul unui microscop. Pentru chirurgul care planifică o intervenție chirurgicală de înlăturare a cataractei, sunt foarte importante răspunsurile clare înainte de operație la o serie de întrebări legate de prezența trăsăturilor oculare, care pot provoca complicații în timpul sau după operație. De asemenea, acesta trebuie să știe despre restul afecțiunilor oculare concomitente, care nu vor permite o vedere clară după operație, și nici implantarea lentilei artificiale cu o putere optică corespunzătoare. Anume pentru a obține răspunsurile la aceste întrebări, se efectuează diagnosticarea detaliată, incluzând uneori examinarea la 10 sau mai multe dispozitive.

Tratamentul cataractei

În esență, tratamentul acesteia este un sinonim pentru „chirurgia cataractei”, deoarece niciun medicament – picături, unguente sau tablete, nu poate înlătura tulburarea rezultată în cristalinul ochiului.

Chirurgia cataractei are o istorie lungă și bogată. Există diferite metode de înlăturare a unui cristalin tulbure. În prezent, cea mai răspândită metodă de tratament a acestei afecțiuni este facoemulsificarea cu ultrasunete cu implantarea simultană a unei lentile artificiale printr-o incizie mică fără suturare. Cristalinul artificial în oftalmologie are o denumire specială - lentilă intraoculară (LIO).

Facoemulsificarea cataractei

Facoemulsificarea cataractei este o modalitate de a elimina un cristalin tulbure cu ajutorul ultrasunetelor. În prezent, aceasta este cea mai avansată, detaliată și mai puțin traumatică tehnică de extracție a cataractei. Avantajele acesteia sunt:

• o incizie minimă a învelișului exterior al ochiului, care nu necesită suturare în majoritatea cazurilor;

• posibilitatea de a elimina cataractele incipiente;

• absența denaturării vederii după operație din cauza lipsei de suturi;

• recuperarea rapidă a vederii și a dizabilității după operație;

• posibilitatea implantării unor lentile intraoculare flexibile.

Specialiștii care vor răspunde la orice întrebare cu privire la afecțiunile oculare, precum și vor oferi sfaturi profesionale, lucrează la centrul „Microchirurgia Ochilor” din Chișinău.