Hipermetropie
Hipermetropia - reprezintă o anomalie de refracție, în care imaginea obiectelor este neclară, cât la aproape, atât și la distanță. Hipermetropia este foarte des întâlnită precum la copii, cât și la adulți.
Imaginea unui obiect este clară, când retina și corneea refractă razele de lumină astfel, încât focarul (punctul de intersecție razelor de lumină) se reflectă pe retină. Cu această condiție persoana are o vedere bună la distanță. În cazul hipermetropiei razele de lumină se proiectează în spatele retinei și se creează imaginea obiectelor neclară, încetoșată.
Aceasta poate avea loc atunci, când:
- corneea și cristalinul au o putere insuficientă de refracție a razelor de lumină,
- ochiul este ”prea scurt” (are axul antero-posterior prea mic). Lungimea standartă a ochiului constituie 23-24 mm, persoane cu hipermetropie au o lungime mai mică de 23 mm.
Simptomele hipermetropiei
La o vârsta de până la 40 de ani, persoanele, afectate de hipermetropie pot compensa la propriu dereglările vederii datorită mecanismului acomodării cristalinului prin incordarea mușchilor ciliari, însă cu timpul și la un grad ridicat de hipermetropie mușchiul ciliar ajunge repede în stare de oboseală și apare necesitatea de a purta ochelarii sau lentilele de contact.
Pentru corectarea refracției a razelor de lumină la persoane hipermetropi se utilizează lentile convergente (+), care aduc focarul din spatele retinei pe retină. Persoane cu hipermetropie au nevoie cel puțin de două perechi de ochelari: una – pentru vederea la distanță și a doua – pentru vederea la aproape. Chiar luând în considerare, că oamenii cu hipermetropie se folosesc des de ochelari, ei suferă în mod frecvent de oboseală rapidă la incordări vizuale și de dureri de cap.
Capacitatea de acomodare a ochiului scade pe toată durata vieții, progresiv se diminuiază vederea la distanțele mici. Aceasta are loc din cauza îmbătrânirii cristalinului – el se subțiază și își pierde din elasticitate, precum și din cauza scăderii capacității de incordare a mușchilor ciliari. Astfel de manifestare se numește prezbiopie.
Tratamentul hipermetropiei
Specialiștii în domeniu deosebesc următoarele metode de tratament a hipermetropiei:
- corectarea refracției ochiului afectat cu posibilă eliminare ochelarilor și a lentilelor de contact,
- prevenirea și tratamentul unor astfel de complicații ale hipermetropiei, cu ar fi strabismul, dereglarea a vederii binoculare, ambliopia (”ochiul leneș”).
O întrebare importantă pentru persoane, care suferă de hipermetropie este - cum să obții o vedere clară, nedestorsionată de lentilele ochelarilor, și o percepție lumei înconjurătoare în culorile și dimensiunile reale; precum și să scapi de lentile groase, incomode, care restricționează enorm câmpul de vedere. Actualmente această problemă cu succes se rezolvă datorită chirurgiei refractive a hipermetropiei.
În cazul hipermetropiei Dvs. vă va poate fi oferită o cheratomileza cu lazer (LASIK) sau o cheratomileza cu lazer pe baza datelor aberometriei – metodele de ultima generație în chirurgia hipermetropiei.
Scopul de bază a tuturor intervențiilor chirurgicale refractive este – creșterea refracției a ochiului hipermetrop. Pentru aceste intervenții există un șir de indicații și contrindicații. Luând în considerare toate rezultatele investigațiilor, medicul oftalmolog vă va propune intervenția optimă pentru ochii Dvs.
În cazul, în care hipermetropia a contibiut la apariția unor complicații, cum ar fi: ambliopia, dereglarea vederii binoculare sau strabismul, medicul oftalmolog poate recurge la un tratament complex, scopul de bază al căruia constituie îmbunătățirea acuității vederii. Tratamentul include diferite metode de stimulare: cu laser, cu magnet, exerciții la calculator la care sunt instalate diferite programe unice, precum și un șir de alte aparate speciale inovatoare. La indicația medicului, dar nu mai devreme de 1 lună după intervenția cu laser excimer, Vă poate fi recomandată corectarea chirurgicală a strabismului.