Astigmatism
Astigmatismul reprezintă distorsionarea razelor de lumină, care intră în ochi după refracție lanivelul porțiunii posterioare a ochiului, razele se proiectează pe retină printr-o serie de puncte, segmente de diferită lungime, cercuri sau ovaluri. Ca rezultat imaginea devine „strâmbă”. Persoanele cu astigmatism văd la fel de rău atât la distanța cât și la aproape.
Denumirea ”astigmatism” vine din grecescul ”stigma” – punct, făcând referirea la faptul că este un viciu, când pe retină niciodată nu se formează o imaginea clară.
Majoritatea oamenilor se nasc cu astigmatismul, dar gradul minor este considerat a fi normal și nu influiențează vederea. Aproape 15% din populație suferă de un grad ridicat de astigmatism. Cauza principală a astigmatismului este anomalie de formă a ochiului. De obicei aceasta se referă la curba neregulată a corneei, mai rar – a cristalinului. În mod normal, corneea sănătoasă are o forma sferică și puterea ei refracțională este egală pe toate planurile sau în toate direcțiile. În astigmatism puterea refracției a corneei este curbată mai mult într-o direcție, de exemplu, pe meridian vertical corneea are o refracție mai mare decât pe meridian orizontal.
Astigmatismul poate fi simplu, miopic sau compus, hipermetropic sau mixt. Acest viciu apare și la copii și la maturi. De obicei, astigmatismul este moștenit de la părinți și este congenital. O altă formă de astigmatism dobândit apare frecvent din cauza afecțiunilor corneene, cum ar fi: cicatrice ale corneei, traumatisme sau intervenții chirurgicale.
Cum aflăm dacă suferim de astigmatism?
Un grad minor de astigmatism oamenii nici nu observă. Obișnuiți să privească lumea într-o forma ușor neclară (sau întinsă), ei nici nu dau seama că au probleme cu vederea. Persoanele care suferă de astigmatism se plâng de dureri de cap și oboseală oculară, cauzate de supraîncărcarea a ochilor. Spre exemplu, după 6-8 ore de lucru la calculator sau citind cărți cu litere mici de tipar. În plus, acești oameni au o vedere dublă din cauza oboselii.
Dacă vederea a scăzut atât de semnificativ, încât persoana a hotărât să se adreseze medicului, atunci prescripție pentru ochelari va avea niște litere misterioase: sph (sfera), cyl (cilindru) и ax (axa). Sfera indică valoarea necesară corecției astigmatismului, iar cilindru și axa - dimensiunea și direcție pe ax. Astfel de ochelari se numesc ochelari cu lentile cilindrice.
Ce se întâmplă?
Persoana care suferă de astigmatism vede obiectele neclar sau distorsionat la toate distanțele.
Este o afecțiune periculoasă?
La copii, în cazul în care astigmatismul nu este tratat la timp, acesta poate duce la strabism și o scădere bruscă a vederii sau la dezvoltarea ambiopiei (ochul leneș). La maturi acest viciu duce la scăderea permanentă a vederii, disconfort, dureri de cap, oboseală.
Diagnosticul de astigmatism
Diagnosticul astigmatismului se efectuiază de către un medic oftalmolog după investigații cu aparate speciale, determinarea acuității vizuale, refractokeratometria, topografie corneeană, identificarea cauzelor astigmatismului.
Tratarea astigmatismului
Actualmente există 2 metode, care se folosesc în corecția astigmatismului: ochelari, lentile de contact, precum există și metode de intervenție chirurgicală. Este o corecție care se realizează cu implantarea lentilelor torice. Dar numai tehnici de chirurgie cu laser ajută la tratarea definitivă a astigmatismului.
În cazul astigmatismului ochelarii și lentilele de contact se aleg strict individual. După necesitate lentile cilindrice pot fi folosite concomitent cu lentile de corecție a miopiei și hipermetropiei. Spre regret, în cazul astigmatismului cu un grad ridicat purtarea ochelarilor poate provoca diverse complexe, cum ar fi ochii înlăcrimați, disconfort și amețeală.
Este foarte important că după prescripția ochelarilor pacienții să fie observați în mod constant de către un medic oftalmolog pentru schimbarea lor promtă pe cei mai puternici sau mai slabi.
Ohelarii și lentilele de contact nu contibuie la tratarea astigmatismului, ci doar la corecția vederii.
Eliminarea completă a astigmatismului este posibilă doar cu ajutorul intervenției chirurgicale cu laser.
Chirurgie refractivă
Cea mai importantă întrebarea pentru o persoană cu astigmatism: cum să obții o vedere clară, nedestorsionată de lentilele ochelarilor, și o percepție lumei înconjurătoare în culorile și dimensiunile reale; precum și să scapi de lentile groase, incomode, care restricționează enorm câmpul de vedere.
Această problemă se rezolvă datorită unei noi direcții in oftalmologie – chirurgiei refractive a ochiului. În lume fondatorul acesteia este profesorul S.N.Feodorov, care a elaborat o tehnologie și a implementat cu succes o metodologie de keratotomie radială (KTR), și în Rusia a stat la temelia chirurgiei cu laser excimer.
Există câteva metode de tratare a astigmatismului. La orice grad de astigmatism Dvs. vă va poate fi oferite una sau mai multe metode de corecție: cheratomileza cu lazer (LASIK), cheratomileza cu lazer pe baza datelor aberometriei sau topografiei, precum și cheratectomia fotorefractivă (KFR) – metodele de ultimă generație a chirurgiei refractive cu laser.
Scopul de bază a tuturor intervențiilor chirurgicale refractive este – schimbarea refracției a corneei. Pentru aceste intervenții există un șir de indicații și contrindicații. Luând în considerare toate rezultatele investigaților, medicul oftalmolog vă va propune metoda optimă pentru cazul Dvs.
În funcție de tipul intervenției, operații refractive se efectuiază în ambulatoriu de specialitate sau cu cazare într-o pensiune cu o durată de 1-3 zile.