“Musculițe zburătoare” în ochi…

...

“Musculițe zburătoare” în ochi…

Una din cele mai frecvente plângeri prezentate de către pacient oftalmologului, este cea a “musculițelor zburătoare” în ochi. Fenomenul vizual sub forma unor particule plutitoare, inotând in cîmpul vizual, are un impact negativ asupra vieții oamenilor, ducând uneori la depresie puternică și continuă. El este caracteristic nu doar vârstnicilor, fiind frecvent întâlnit și în rândul tinerilor. Cauzele sunt multiple și pot semnala atât o afecțiune oftalmologică gravă, de exemplu decolarea retinei, cât și un diagnostic mai puțin periculos, și anume distrugerea corpului vitros (DCV). În opinia oftalmologilor, distrugerea corpului vitros afectează aprozimativ fiecare al doilea locuitor al pământului.

Corpul vitros umple interiorul globului ocular. Are o structură gelatinoasă, având transparență și o transmisie luminoasă deplină. Însă în contextul diverșilor factori nefavorabili, inclusiv miopia, tulburări ale funcției sistemului endocrin, tensiunii arteriale ridicate și altor tulburări, moleculele corpului vitros se transformă, formând fibre opace și conglomerate, care, aruncând umbră pe retină, și se percep ca „musculițe zburătoare” sau „ațișoare”.

DCV nu este o afecțiune a cărei progresie poate duce la înrăutățirea sau pierderea vederii. Principala sa consecință este disconfortul psihologic si vizual, care apare în procesul de lectură sau lucru la calculator. Cu trecerea timpului, unii pacienți se obișnuiesc cu el. Deseori aceste opacifieri trec de la sine, însă acest lucru se întâmplă rar. În orice caz, la apariția “musculițelor zburătoare” este necesară o investigație oftalmologică pentru a exclude, la stabilirea diagnosticului final, afecțiunile mai serioase.

Până în prezent, nu exista tratament garantat pentru această afecțiune. Pacientului i se prescria o terapie complexă de rezorbție, incluzând pastile și picături oftalmice, pentru o durată de 2-4 săptămâni. Dar chiar și la primele rezultate vizibile, cu trecerea timpului, punctișoarele și „musculițele” apăreau din nou.

Vitreoliza sau tratamentul cu LASER YAG Nd este o metodă mult mai eficientă de tratament. Metoda a devenit disponibilă oftalmologilor după elaborarea unui tip de laser special și a unui microscop optic ELLEX ULTRA Q Reflex de înaltă precizie. Acesta distruge particulele opace din corpul vitros în fragmente microscopice, care nu pot afecta transmisia luminoasă.

De curând un asemenea serviciu medical este disponibil în centrul oftalmologic „Microchirurgia ochiului” din Chișinău. Procedura este lipsită de dureri, durează aproximativ 20-30 de minute și în urma ei disconfortul cauzat de „musculițe” în ochi, rămâne în trecut.