DE CE APARE MIOPIA ȘI CUM VĂ PUTEȚI ÎNTOARCE VEDEREA ÎNAPOI?

...

De ce se dezvoltă miopia 

Există multe cauze, care provoacă miopia. Însă medicii consideră că principalele dintre acestea sunt următoarele:

- efortul vizual excesiv la o distanță mică de obiect;

- predispunere ereditară;

- sclera astenică, care nu opune rezistența cuvenită creșterii excesive a ochiului;

- dezvoltarea insuficientă a mușchiului de acomodare a ochiului, care este responsabil pentru adaptarea cristalinului la diferite distanțe.

Simptomele miopiei 

De regulă, miopia începe să se dezvolte încă din copilărie și devine destul de vizibilă în anii de școală. Copii încep să vadă mai rău obiectele îndepărtate, să distingă cu greu literele și cifrele scrise pe tablă, se străduiesc să se așeze mai aproape de televizor sau în primele rânduri din cinematograf. La încercarea de a privi obiectele îndepărtate, oamenii miopi adesea mijesc ochii.

Diagnosticarea

Doar specialiștii în domeniu pot determina gradul de miopie și alege cea mai potrivită metodă de tratament. Oftalmologii centrului „Microchirurgia ochiului” vor efectua investigațiile necesare, folosind cele mai de înaltă precizie echipamente. Diagnosticarea miopiei necesită efectuarea următoarelor investigații:

- verificarea acuității vizuale;

- determinarea refracției ochilor și a gradului de miopie;

- măsurarea lungimii ochiului. Aceasta este o investigație importantă și foarte precisă, conform rezultatelor căreia, medicul evoluează progresivitatea miopiei;

- examinarea topografiei corneei, de a exclude cheratoconus, care imiteaza miopia;

- măsurarea grosimii corneei în diferite puncte ale acesteia;

- examinarea fondului ochiului pentru a evalua starea retinei, vaselor sanguine și a nervului optic.

Aceasta este o schemă generală de examinare a pacienților cu miopie, dar, în caz de necesitate, medicul poate prescrie investigații suplimentare.

Pentru a îmbunătăți vederea persoanele cu miopie sunt nevoite să poarte lentile de contact sau ochelari dotați cu lentile „minus”. Cu toate acestea, ar trebui să știm că ochelarii și lentilele de contact nu pot opri dezvoltarea miopiei. Acestea corectează doar refracția luminii. Deseori, din cauza înrăutățirii vederii apare necesitatea de a schimba sticlele ochelarilor. Dacă vederea se înrăutățește, iar ochelarii trebuie schimbați cu alții mai puternici, înseamnă că miopia progresează. Acest lucru se datorează alungirii crescânde a globului ocular.

Miopia progresivă nu este un defect inofensiv al vederii, care poate fi înlăturat cu ajutorul ochelarilor, ci o boală cu consecințe grave.

Alungirea globului ocular duce la întinderea și subțierea membranelor interne ale ochiului, la perturbarea alimentării retinei ochiului și la reducerea acuității vizuale. Retina, care este similară cu un voal fin întins, pe alocuri se „destramă”, apar defecte retiniene și, prin urmare, se poate produce dezlipirea retinei. Aceasta este cea mai gravă complicație a miopiei, în care vederea poate fi redusă în mod semnificativ, chiar și până la orbirea completă. Cel mai adesea, miopia progresivă apare la copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 15 ani.

Nu uitați! Adresarea în timp util la un oftalmolog vă poate ajuta să preveniți complicațiile amenințătoare ale miopiei și să vă salvați vederea!

Tratamentul

Medicii disting următoarele direcții principale de tratare a miopiei:

- Stoparea alungirii patologice a ochiului (scleroplastie, colagenoplastie);

- Prevenirea apariției unor posibile complicații retiniene ale miopiei (coagulare cu laser);

- Corecția refracției ochiului miop cu renunțarea, după posibilități, la purtarea ochelarilor și a lentilelor de contact (lasik - keratomileuză cu laser, implantarea unei lentile intraoculare).

Intervențiile chirurgicale de scleroplastie sunt realizate pentru a stopa alungirea ochiului. În timpul efectuării unei asemenea intervenții, după globul ocular se introduc fâșii din materiale biologice, care, asemeni unui bandaj, înfășoară ochiul și nu-i permit acestuia să se alungească. Cu timpul, aceste materiale cresc în vasele sanguine și ochiul începe să primească mai mult sânge și nutrienți decât înainte de scleroplastie.

Intervențiile de scleroplastie sunt efectuate în regim ambulatoriu iar durata acestora poate varia de la 5 până la 15 minute.  

Coagularea cu laser se realizează pentru a preveni complicațiile retiniene ale miopiei. Razele laser „sudează” retina de membrana vasculară în locurile unde se ține mai slab și în jurul detașărilor  retinei, prevenind astfel apariția celei mai grave complicații produse de miopie - dezlipirea retinei. Coagularea modificarilor miopice a retinei este o metoda unuca de profilacsia complicatiilor oculare in sarcina.        

Atunci când este oprită alungirea patologică a ochiului și este efectuată profilaxia complicațiilor, apar cele mai importante întrebări: cum se poate de obținut o percepție naturală a lumii, în dimensiunile și culorile sale naturale și de scăpat de lentilele groase, care provoacă atât de multe complexități?

În prezent, aceste probleme sunt soluționate cu succes datorită unei noi direcții în oftalmologie - chirurgia refractivă a ochilor. Fondatorul acesteia este profesorul S.N. Fedorov.

Lasik este ultimul cuvânt în chirurgia miopiei cu laser. Principalele avantaje ale acestor intervenții chirurgicale sunt lipsa de durere și cea mai ridicată precizie a expunerii.

Această intervenție este efectuată pe baza calculelor exacte ale calculatorului și cu ajutorul unui laser excimer special, fără deschiderea globului ocular. În cazul keratomileuzei cu laser, se formează un lambou al corneei cu o grosimea de 80-130 microni, care se pendulează ca un „căpăcel”. După aceasta, corneea este evaporată cu ajutorul laserul, făcând-o mai subțire, iar „căpăcelul” este întors la loc. Intervenția chirurgicală de înlăturare a miopiei de la 1 pana la 15 dioptrii durează doar 1-1,5 minute. La câteva ore după intervenție, lamboul se adaptează, vederea se îmbunătățește și, în 1-2 zile, pacienții se pot întoarce la modul normal de viață, doar că deja cu vederea în regulă.