Dezlipirea de retină și chirurgia vitreoretinală

...

Tehnologii noi pentru cele mai complicate diagnoze În Centrul Oftalmologic  „Microchirurgia ochiului”

Dezlipirea de retină și chirurgia vitreoretinalăChirurgia vitreo-retiniană (din lat. „corpus vitreum” – corpul vitros, „retina” - retină) – una din cele mai performantă, complicată și ultra modernă ramuri ale oftalmologiei. Conform specialiștilor, în Moldova anual aproximativ 2000 de pacienți necesită  operații din cauza dezlipirii de retină sau hemoragiei în corpul vitros. Alte indicații pentru asemenea intervenții sunt: rupturi de macula, retinopatie diabetică și afecțiuni de diferită etiologie a corpului vitros.

         La momentul actual chirurgia vitreo-retiniană este considerată cununa oftalmologiei. Ea include nu doar tehnica ultra modernă și performantă, ci și un nivel extraordinar de pregătire a chirurgilor și a personalului medical.

         Anume datorită acestui fapt așa servicii pot oferi doar centrele bine echipate și pregătite. Operațiile de bază din sfera chirurgiei vitreo-retiniane se efectuau de către medicii centrului „Microchirurgia ochiului” din Chișinău încă 5 ani în urmă. Dar recent au fost ridicate la un nivel absolut nou și mult mai înalt.

         „Noi am procurat o combină modernă americană „Constealation” și microscop de ultimă generație din Elveția (Haag-Streit Surgical), preconizate anume pentru chirurgia vitreoretinală, iar specialiștii noștri au trecut instruirea și pregătirea tehnologică în clinica „Sveatoslav Fiodorov” din Rusia” – comunică directorul Centrului „Microchirurgiei ochiului” din Chișinău Ghennadie Tanurcov. Tandemul „utilaj modern și specialiști calificați” permite efectuarea intervențiilor chirurgicale la nivelul cel mai înalt.

         Asemenea operații durează de la 40 de minute pînă la 2 ore, fiind efectuate cu anestezie locală sau combinată, cu folosirea celor mai inofensive metode. Printre ele se întîlnesc și manipulări chirurgicale fără suturi și căi de acces auto-etanșabile. Medicii folosesc instrumente ultra fine care permit efectuarea pînă la 10 000 de incizii pe minut, iar perioada postoperatorie este monitorizată minuțios de către personal.

Chirurgia vitreo-retiniană este o chirurgie înalt tehnologică, delicată și ultra modernă, care este suportată minunat de pacienții diferitor grupuri de vîrstă. Drept contraindicație, dar provizorie, poate fi doar starea generală somatică a pacientului.

Durata de reabilitare a pacienților cu asemenea intervenții este de la 1-3 luni.